Odbory se vzdaly možnosti zastavit práci při ohrožení života

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Odbory se v návrhu zákoníku práce vzdaly možnosti zastavit práci v podniku v případě ohrožení života. Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Odboráři připravili pozměňovací návrh, podle kterého jejich organizace při této situaci upozorní zaměstnavatele a inspekci práce. Je to vítězství zdravého rozumu, reagoval prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Proti původnímu ustanovení byly podle Štěcha výhrady kvůli jeho údajné kolizi s Ústavou. Možnost odborů zastavit práci byla v zákoně od roku 1993 a nikdy to prý problém nedělalo. "Odbory nikdy nezastavily celý provoz, ale pouze byl vyřazen třeba soustruh či jeřáb. Nikdy nedošlo k soudnímu sporu, ani si žádný zaměstnavatel nestěžoval," uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

"Přesto nemohu návrh zákoníku ani po těchto úpravách označit za zdařilý, především kvůli jeho složitému a nepřehlednému členění a nejednoznačným formulacím," prohlásil Drábek.

Štěch dnes zopakoval, že návrh zákoníku práce garantuje přijatelné a slušné podmínky pro zaměstnance, zachovává potřebná práva pro odbory a na druhou stranu prý nezhorší prostředí pro podnikání. "Zaměstnavatelům naopak dává větší prostor, aby mohli se zaměstnanci uzavírat dohody nad rámec zákona," dodal.

Sociální demokraté a komunisté v říjnu při sněmovním prvním čtení společně prosadili další projednávání vládní verze zákoníku práce. Nový zákoník ale podle opozice, menších vládních stran i zástupců zaměstnavatelů dává odborům příliš velké pravomoci, není dost liberální, a v důsledku tak zaměstnance a nezaměstnané poškodí.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ale tvrdí, že návrh liberalizaci přináší, otvírá pracovní trh a rozšiřuje hranice smluvní volnosti. Koncem listopadu na podporu vládního návrhu zákoníku práce v Praze demonstrovalo asi 30.000 odborářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK