Janota: Obce letos proti očekávání skončí hospodaření s přebytkem

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Hospodaření obcí v České republice skončí v letošním roce s přebytkem, který by mohl dosáhnout až pěti miliard korun. Původně se očekával schodek šest miliard korun. Na Žofínském fóru, kterého se zúčastnili starostové a primátoři z celé republiky, to řekl náměstek ministra financí Eduard Janota. Loni obce vykázaly schodek 9,7 miliardy korun.

Lepší hospodaření obcí podle Janoty pramení zejména z vyššího výběru daní. "Lepší výsledek je ale asi i kvůli rozumnějšímu hospodaření v oblasti vlastního rozpočtu. Řada obcí se už patrně zbavila břemen splátek, které měla z minulých let, a to jim umožňuje lépe dýchat a dosahovat lepších výsledků," řekl. Dodal, že i přes celkově kladný výsledek mohou některé obce skončit zadlužené. Celkově by ale nárůst zadluženosti měl být minimální.

Do konce letošního října dosáhly příjmy obcí 180 miliard korun, výdaje činily 168,1 miliardy korun. Přebytek tak dosáhl téměř 12 miliard korun. "To je velmi pozitivní vývoj," podotkl Janota.

Loni se celkové zadlužení obcí a měst zvýšilo o 4,4 miliardy na 75 miliard korun. Z celkového počtu 6224 obcí a měst jich mělo dluhy 3217, tedy více než polovina.

Závazky mají podle ministerstva financí v podstatě všechny obce nad 5000 obyvatel, naopak u nejmenších vesnic nejsou výpůjčky tak obvyklé. Více než polovinu dluhů tvořily závazky Prahy, Brna a Ostravy; jen hlavní město dlužilo téměř 34 miliard korun. Výše dluhu na obyvatele zadlužených vesnic činila asi 8500 korun, zatímco před deseti lety to bylo 1900 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK