Europoslanci podpořili harmonizaci daňového základu firem

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK 13. prosince (ČTK) - Evropský parlament podpořil myšlenku společného daňového základu firem. Podle většiny europoslanců je tato harmonizace klíčová pro větší daňovou přehlednost v EU a snadnější přeshraniční působení firem. Odpůrci návrhu tvrdí, že povede k omezení zdravé konkurence a unijní ekonomiku to srazí na kolena.

Evropská komise uvádí, že by návrh na harmonizaci základu firemních daní mohl ležet na stole do tří let. Pro by se muselo vyslovit všech 25 zemí, protože daně společností zatím patří do jejich národní kompetence. Proti však zatím vystupují Británie, Irsko, Slovensko, všechny tři pobaltské státy a převážně i čeští vládní politici. Návrh odmítá i jeden člen EK, komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Harmonizace daňového základu může mít podle ekonomického ředitele Svazu průmyslu a dopravy Tomáše Bartáka v různých zemích rozdílné dopady, které nelze bez konkrétní znalosti budoucí struktury uznatelných nákladů posoudit. "V každém přídě jde o další krok ke ztrátě významného ekonomického nástroje na národní úrovni a je reálné nebezpečí, že dalším krokem bude snaha i o sjednocení daňových sazeb," doplnil. Vzhledem k výrazným rozdílům ekonomické úrovně jednotlivých států by tato cesta podle něj přinesla negativní dopady.

Evropští poslanci dnes schválili zprávu hospodářského a měnového výboru. Ta argumentuje vysokými náklady, které firmám vyplývají ze současných 25 různých daňových systémů, dvojím zdaněním i řadou dalších překážek pro působení firem ve více státech. Zpráva vítá návrhy komise a lituje, že některé státy stále odmítají v daňových záležitostech více spolupracovat.

Zpravodaj Pier Luigi Bersani zároveň doporučil, aby v prvních letech po zavedení měly firmy na výběr, zda zůstanou u původních národních předpisů, nebo zvolí ten unijní. Poté by se mělo prozkoumat, zda unijní základ přinesl to, co si od něj zastánci slibují.

Parlament souhlasí i se souvisejícím doporučením EK, aby státy zjednodušily placení daní pro menší firmy působící ve více zemích. Tyto společnosti by svůj daňový základ měly ve všech státech EU počítat podle pravidel své mateřské země, a pouze sazby by se v každém státu řídily místními zákony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK