EK zaslala deseti zemím včetně ČR varování za předpisy v dopravě

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK 13. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská komise zaslala deseti z 25 zemí Evropské unie, včetně České republiky, druhou výtku, že správně nepřevedly do svého práva směrnici o pracovní době v silniční dopravě. Jde o poslední výstrahu před případnou soudní žalobou.

Směrnice, která měla být zapracována do národního práva do 23. března, se týká pracovní doby při řízení vozidel, nakládce a vykládce, údržbě vozidel a vyřizování administrativy. Cílem je zlepšit sociální podmínky v silniční dopravě a sladit je v celé EU v zájmu ochrany zdraví pracovníků, bezpečnosti provozu i férové soutěže přepravců. Ti se však obávají dopadů na konkurenceschopnost, například pokud jde o autobusové turistické zájezdy.

Členské státy nyní budou mít dva měsíce času na vypracování odpovědi. Nebude-li komise uspokojena, bude moci jako další krok podat žalobu u Evropského soudního dvora. V krajním případě by spor mohl skončit až finančními sankcemi.

Podle diplomatických zdrojů záleží na tom, zda se EK spokojí s pravděpodobnou odpovědí, že na řešení se pracuje. Problém totiž nespočívá ani tak v české praxi, jako v tempu vytváření české legislativy: příslušná směrnice měla být převzata v rámci nového zákoníku práce, na němž se ve sněmovně ještě pracuje.

Výstraha EK putovala vedle Česka do Rakouska, Německa, Řecka, Irska, Itálie, Lucemburska, Nizozemska, Portugalska a Španělska. Komise připustila, že ČR již nahlásila dílčí uplatnění alespoň některých opatření, zatímco ostatní neučinili ani to.

Postup EK přímo nesouvisí se skutečností, že zástupci komise, Evropského parlamentu a členských zemí se minulý týden dohodli na novém legislativním balíčku, který má dále postoupit ve vymáhání společných pravidel pro povinný odpočinek řidičů z povolání. Komisař pro dopravu Jacques Barrot dnes ovšem vyjádřil politování, že desítka zemí si ještě nedokázala poradit se správným přijetím pravidel, dohodnutých v roce 2002.

Podle nových pravidel, která ještě mají být schválena, si profesionální řidiči v celé EU budou muset odpočinout od volantu nejméně devět hodin denně, namísto dosavadních osmi. Zatímco nyní mohou v týdnu řídit až 74 hodin, po přijetí nového nařízení jen 56 hodin. Každé dva týdny také budou muset strávit alespoň 45 hodin v kuse povinným odpočinkem. Napříště také nebude možné dělit povinnou 45minutovou přestávku po 4,5 hodinách jízdy do tří čtvrthodinkových pauz, což fakticky dovoluje strávit skoro devět hodin za volantem s jedinou 15minutovou pauzou na oddych.

Za porušení pravidel, vymáhaných v celé unii - a ne jen na území státu, kde byl přestupek spáchán - nebudou pykat už jen šoféři dodávek, kamionů a autobusů, ale i jejich zaměstnavatelé.

Z výsledků policejních kontrol v ČR loni vyplynulo, že bezpečnostní přestávky nedodržoval každý osmý z kontrolovaných řidičů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK