Koruna se posunula o dva haléře na 28,98 Kč/EUR, k dolaru klesla

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Česká měna se v úterý při poklidném obchodování posunula o dva haléře na 28,98 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru koruna naopak celkově lehce oslabila o čtyři haléře na závěrečných 24,28 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Dnešní obchodní den na českém devizovém trhu byl hodně klidný. Za nízké obchodní aktivity se kurz držel kolem 29,00 Kč/EUR, když neopustil pásmo mezi 28,97 a 29,06 Kč za euro," popsal vývoj na devizovém trhu Jan Vejmělek z Komerční banky. Koruna se dnes neměla o co opřít, protože doma ani v zahraničí nevycházely žádné klíčové statistiky, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Dolar se dnes sice po pondělním prudkém propadu k euru podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové poněkud konsolidoval a menší část svých ztrát smazal, ale stále zůstává na stejně slabé úrovni jako naposledy před šesti týdny. Americká měna se při stagnaci kolem 1,193 USD/EUR téměř nehýbala z místa, ale to je jen klid před bouří, podotkla.

Obchodníci podle Pikory čekají na to, jak se rozhodne večer americká centrální banka Fed ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb. Obecně se očekává, že Fed zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, a pošle tak klíčovou sazbu ekonomiky na nejvyšší hodnotu od dubna 2001. "Investoři budou hlavně čekat na komentář spojený s rozhodnutím centrální banky, z nějž se spekulanti pokusí odvodit, zda bude růst sazeb pokračovat," podotkl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK