Americké akcie se nehýbou z místa, trh vyčkává na sazby

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování držely v blízkosti předchozího závěru a trh vyčkává na večerní zprávu o úrokových sazbách. Očekává se, že Američané zvýší základní úrok na 4,25 procenta a pokud k tomu naznačí, že se blíží konec zpřísňování měnové politiky, lze podle analytiků čekat silný růst akciového trhu.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.778 bodů a proti pondělnímu závěru byl o 0,1 procenta silnější. Nicméně index technologického trhu Nasdaq Composite 0,1 procenta ztrácel a byl v blízkosti 2258 bodů. Index S&P 500 vystoupil o 0,1 procenta výše na 1262 bodů.

Mírně klesaly akcie technologických firem, kterým uškodila jednak statistika o maloobchodních tržbách, jednak horší výsledky hospodaření největšího prodejce elektroniky v USA Best Buy. Firma nesplnila odhady analytiků a kurz jejích akcií se snížil zhruba o deset procent.

Investory dnes příliš nezajímá samotné zvýšení sazeb, protože s ním už předem počítají, ale především obsah komentáře, kterým americká centrální banka své rozhodnutí doprovodí. Základní úrok se zvyšuje od loňského června, kdy byl na jednom procentu, a nyní na trhu sílí očekávání, že zvyšování sazeb se chýlí ke konci.

"Už je typické, že když se rozhoduje o sazbách, tak se ceny v ten den příliš nehýbou," řekl ekonom finanční společnosti Cherney Market Analysis Paul Cherney. Situace se většinou začíná měnit 20 až 30 minut před oznámením. Rozhodnutí bude zveřejněno v obvyklém čase po 20:15 SEČ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK