MfD: Vláda zřejmě v EU neuspěje s nižší DPH na stavbu bytů

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek je skeptický, pokud jde o možnost vlády vyjednat v Bruselu prodloužení nižší DPH na bytovou výstavbu. Napsala to Mladá fronta Dnes s tím, že premiér ale zatím boj o nižší daň nevzdává.

"Nevyvíjí se to dobře," řekl v úterý Paroubek na Žofínském fóru. "Vyvineme diplomatické úsilí, ale nevím, jaké budeme mít vyhlídky," dodal.

Další jednání se povedou tento týden na summitu Evropské unie. Jeho hlavním tématem ale bude kontroverzní návrh rozpočtu unie.

Česko má s Evropskou unií vyjednanou výjimku do konce roku 2007. Do té doby je u výstavby bytů možná pětiprocentní sazba DPH. Pokud se nepodaří dosáhnout prodloužení této výjimky, bude bytová výstavba zatížena 19procentní daní. To by pro ceny domů a bytů znamenalo zvýšení zhruba o 13 procent.

Jednání v Bruselu zkrachovala minulý týden kvůli Německu, které dohodu blokuje. Německo je proti jakýmkoliv výjimkách, ačkoliv je samo hojně využívá.

Česká vláda si vyjednání nižší DPH na byty vytýčila jako prioritu. Vzdala se kvůli tomu i prosazování nižší sazby na internet. Nadále však riskuje pokutu od EU za to, že uplatňuje pětiprocentní DPH na dětské pleny, což odporuje pravidlům unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK