Americké akcie v úterý zpevnily, úroky už se příliš nezvýší

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý příliš nehýbaly, změna se ale dostavila v posledních dvou hodinách obchodování. Trh příznivě reagoval na zprávu, že úroky už se v USA nebudou dlouho zvyšovat, čímž se vytvoří příznivé klima pro akcie, ale horší pro dolar.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si připsal 55,95 bodu a den uzavřel vyšší o 0,52 procenta na 10.823,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 4,05 bodu a obchodování zakončil růstem o 0,18 procenta na 2265 bodech. Index S&P 500 vystoupil o 0,56 procenta na 1267,43 bodu.

Americká centrální banka v úterý podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta a zároveň změnila rétoriku v doprovodném komentáři. Měnovou politiku už nepovažuje za podpůrnou, ale naznačila, že ještě bude úprava sazeb zřejmě nutná.

Investoři nakupovali hlavně akcie finančních institucí, které vždy profitují v prostředí stabilních nebo klesajících úrokových sazeb. Oborový index bankovních titulů Philadelphia KBW zpevnil o 1,3 procenta a k růstu hlavních akciových indexů nejvíce přispěly ústavy Citigroup a Bank of America.

Zhruba 2,8 procenta si připsaly akcie Procter & Gamble, čímž reagovaly na oznámení firmy, že její čtvrtletní zisk bude spíše na horní hranici odhadů. Akcie tvoří Dow Jonesův index, který po zprávě o sazbách zpevnil o více než 100 bodů, ale části zisků se později vzdal.

Na devizovém trhu se zastavil kurz dolaru, který po zprávě o sazbách začal klesat. Změny rétoriky v doprovodném komentáři banky je na trhu vnímána jako náznak, že Fed ještě se zvyšováním úroků neskončil, ale přešel do závěrečné fáze cyklu. Všeobecně se očekává, že Američané zvýší sazby ještě na konci ledna, nicméně o dalším růstu v březnu už mnoho lidí přesvědčeno není.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1927 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,1950 USD. Během dne byl jeho kurz ještě vyšší, ale po sazbách se začal snižovat. Vůči japonskému jenu vystoupil na 120,10 ze 119,70 JPY, a podobně euro k jenu zpevnilo na 143,27 z předchozího kurzu 143,07 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK