Japonské akcie ve středu klesly, dolar oslabil

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 14. prosince (ČTK) - Japonské akcie ve středu oslabily nejvíce za poslední dva měsíce. Investoři prodávali hlavně ocelárenské společnosti v čele s firmou JFE, protože se obávají, že jejich poslední růst byl příliš rychlý. K prodeji akcií přiměla obchodníky také zpráva japonské centrální banky o důvěře podnikatelů.

Hlavní index Nikkei ztratil 314,28 bodu, tedy 1,99 procenta, a uzavřel na 15.464,58 bodu. Na devizovém trhu dolar oslaboval a vůči jenu ztratil až procento, což stáhlo dolů také akcie japonských vývozců.

"Investoři čekali na faktor, který by vtáhl trh do období korekce. Zdá se, že dnešní zveřejnění (zprávy tankan) takový faktor poskytlo," komentoval výsledky viceprezident Fuji Investment Management Jošihisa Okamoto.

Nálada japonských podnikatelů se podle čtvrtletní ankety tankan japonské centrální banky v uplynulých třech měsících mírně zlepšila, ne však tolik, jak se čekalo. Index důvěry velkých průmyslových firem se v prosinci zvýšil na 21 bodů ze zářijových 19 bodů. Hodnota indexu byla nejvýše za poslední rok, ekonomové podle agentury Reuters však čekali růst až na 23 bodů.

Dolar dnes v Asii oslaboval a vůči euru se dostal nejníže za šest týdnů. Obchodníci prodávali americkou měnu s cílem vydělat na jejím předchozím růstu. Dolar spadl hlavně po zprávě americké centrální banky (Fed), která naznačila, že banka je již blízko ukončení období zvyšování úrokových sazeb, které trvá 18 měsíců. Na krátkou chvíli získal dolar podporu z japonské zprávy tankan, později však investoři opět přistoupili k jeho prodeji.

V závěru obchodování dolar k jenu oslabil o procento na 118,80 JPY a k euru klesl na 1,2000 USD z úterních newyorských 1,1945 USD. Euro k jenu zlevnilo na 142,65 JPY z předchozích 143,30 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK