Koruna posílila pod 29,00 Kč/EUR, výrazně zpevnila k dolaru

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne posílila zhruba o pět haléřů na 28,95 Kč za euro, kde stála před 11:00. Důvodem byla hlavně nálada na středoevropských trzích. Vůči dolaru zpevnila o 15 haléřů na 24,10 Kč/USD, k čemuž přispěl další propad americké měny ve světě, řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Posun české měny k euru je podle Vejmělka reakcí především na posílení polského zlotého a maďarského forintu. Během dne se ale podle něj neočekává nic zásadního, a kurz by se tak měl pohybovat kolem 29,00 Kč/EUR s tendencí k mírnému zhodnocení.

Dolar pokračuje ve ztrátách z první poloviny týdne. Vejmělek upozornil na to, že klíčová budou odpolední čísla amerického zahraničního obchodu, který je velkým problémem ekonomiky USA.

Zdrojem dalšího propadu dolaru bylo podle analytika Patria Online Tomáše Vlka úterní zasedání americké centrální banky. Fed sice podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu, avšak v následném komentáři se objevily náznaky, že cyklus růstu sazeb je u konce. Dolar se zatím propadl vůči euru až nad 1,2040 USD/EUR, proti koruně pak zaznamenal minimální hodnotu 24,02 Kč za dolar, uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK