Zákon o nájemném čeká ve sněmovně závěrečné schvalování

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Návrh zákona o zvyšování nájemného čeká po dnešku ve sněmovně už jen závěrečné hlasování. Zatím není jasné, jestli se odehraje v pátek, nebo až příští týden. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) novinářům řekl, že by byl rád, aby poslanci normu přijali již v pátek.

Podle kompromisní verze, kterou podporují ČSSD, KDU-ČSL a US- DEU, by se nájmy měly od 1. ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta za rok. Měly by růst až do výše pěti procent tržní ceny bytu. Martínek již dříve uvedl, že se zákon týká 17 procent bytů, zbylých 83 procent se nedotkne. Ministr doufá, že předlohu podpoří celá koalice, ačkoli Taťána Fischerová (klub US-DEU) k ní měla minulý týden v rozpravě výhrady.

Občanští demokraté a komunisté mají o normě jinou představu. Například Zdeňka Horníková z ODS minulý týden navrhla, aby pronajímatel měl možnost vypovědět nájem z bytu bez udání důvodu s dvouletou výpovědní lhůtou, která by začala plynout po skončení přechodného období, tedy od 1. ledna 2011. V případě nájemce se zdravotním postižením by výpovědní lhůta trvala tři roky. Výpověď bez udání důvodů je ale pro Martínka nepřijatelná.

Majitelé domů aktuální návrh zákona o nájemném odmítají. Podle nich jim výše nájmů s výjimkou Prahy neumožní po skončení přechodného období pokrýt ani náklady na běžné opravy a údržbu.

Sdružení nájemníků se současnou variantou návrhu zákona o nájemném souhlasí. "V této chvíli se domnívám, že to je dobré řešení, které nepoškodí práva nájemců," řekl již dříve předseda Sdružení nájemníků a poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Pražská organizace Sdružení nájemníků ale s růstem nesouhlasí. Namítá, že zvyšování nájmů v metropoli je neúměrné a vyvolá sociální napětí.

Regulované nájemné se vztahuje zhruba na 750.000 bytů. Soukromí majitelé vlastní asi 300.000 bytů, ostatní patří obcím.

Sněmovna dnes o zákonu nedebatovala, zkrátila ale legislativní lhůty. Tím otevřela cestu k tomu, aby dolní komora mohla předlohu schvalovat případně již v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK