Účast v tendru o Aero potvrdily Penta a PPF s J&T

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Společnost Penta Investments a konsorcium PPF a J&T podaly přihlášku do výběrového řízení na privatizaci zbrojovky Aero Vodochody. Obě skupiny to potvrdily na dotaz ČTK. Lhůta pro vstup do tendru na prodej zbrojovky skončila dnes v poledne, Česká konsolidační agentura by měla o zájmu o privatizovanou firmu informovat v odpoledních hodinách. Příští týden má meziresortní komise rozhodnout o tom, kteří z uchazečů budou v tendru pokračovat.

Finanční investoři mají zájem o téměř stoprocentní podíl ve firmě a dluhy za více než deset miliard korun kvůli lukrativním pozemkům. Někteří prý zvažují využití přistávací dráhy Aera a chtějí z ní vybudovat mezinárodní letiště. Strategický investor by zřejmě pokračoval ve výrobě letadel či jejich dílů. Právě o účasti několika zahraničních strategických investorů spekuloval v minulosti tisk.

Podle harmonogramu privatizace by zhruba za měsíc měla vláda posoudit uchazeče o prodávanou firmu z hlediska ochrany bezpečnostních zájmů státu. O dva týdny později budou zájemci předkládat předběžné nabídky, ve kterých musejí plnit kvalifikační kritéria a představit podnikatelský záměr. O novém majiteli by vláda měla rozhodnout příští rok v květnu, jediným kritériem bude cena.

Stát naposledy Aero prodal americké společnosti Boeing v roce 1998. Firmě, která dnes zaměstnává zhruba 1600 lidí, však nové majetkové uspořádání příliš nových zakázek nepřineslo a stát loni podíl v Aeru odkoupil zpět, včetně dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK