Stát bude podporovat zkrácený pracovní poměr ve vybraných krajích

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Od začátku příštího roku by měl ve třech krajích začít státem podporovaný projekt pilotních programů pro zaměstnávání některých skupin obyvatelstva, jako jsou mladí lidé či zaměstnanci s nízkou kvalifikací. "Tyto programy mají být orientovány na zkrácené pracovní poměry s určitou podporou státu. Budou realizovány v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji," řekl ministr práce Zdeněk Škromach.

Škromach o přípravě těchto programů jednal s premiérem Jiřím Paroubkem, který nad projektem převzal patronát. Počítá se s tím, že vybraní pracovníci by mohli působit například v sociálních službách. "Tito lidé by mohli nahradit bývalé 'civilkáře'," dodal ministr. Pokud by projekt později začal fungovat v širším měřítku, měl by podle Škromacha výrazně snížit míru nezaměstnanosti v celé ČR.

Uvedené kraje čelí nadprůměrné míře nezaměstnanosti. V nejvíce sužovaném Ústeckém kraji se v listopadu nezaměstnanost ocitla na 14,61 procenta, v sousedním Karlovarském činila 9,8 procenta, zato Moravskoslezský se potýkal s mírou 13,7 procenta.

Podle šetření Českého statistického úřadu klesal od roku 1993 do loňského roku podíl lidí, kteří pracují na částečné pracovní úvazky. Tuto formu zaměstnání využívají ze tří čtvrtin ženy, z jedné čtvrtiny muži.

Podle údajů Centra pro sociální a ekonomické strategie (CESES) Univerzity Karlovy pracovalo v roce 2003 jen pět procent zaměstnaných na zkrácenou dobu. Podle odborníků se tím omezuje možnost kombinovat pracovní uplatnění se vzděláváním a péčí o rodinu, ale také možnost postupného snižování pracovní aktivity pro starší osoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK