Koruna posílila na 24,10 Kč/USD, k euru zůstala pod 29,00 Kč

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Česká měna zpevnila k dolaru o 15 haléřů na 24,10 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem byl pokračující propad americké měny na světových trzích. Vůči euru se koruna při poklidném obchodování držela po většinu dne pod hranicí 29,00 Kč/EUR, závěr ji zastihl na 28,97 Kč za euro. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"I když se dnes domácí devizový trh dočkal zajímavých makroekonomických dat, kurz koruny se již druhý den držel za naprostého klidu v okolí hladiny 29,00 Kč za euro," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Z domova nepřichází žádné nové informace, takže obchodování bylo plně soustředěno pouze na eurodolarový trh, dodala analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Čtvrtek z domova nic nového nepřinese, koruna by měla i nadále zůstat v klidu," poznamenal Vejmělek.

Trh dnes nereagoval ani na nižší výrobní ceny, ani na říjnovou platební bilanci, která byla horší hlavně vlivem odlivu krátkodobého kapitálu, doplnil dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Díky vývoji na eurodolarovém trhu získává podle něj domácí měna vůči dolaru, který bojuje o udržení hranice 24 Kč/USD.

Příčinou tohoto náhlého velmi prudkého posílení koruny k dolaru není podle Šichtařové síla koruny jako takové, ale propad dolaru na světových devizových trzích. Kurz dolaru po zprávě o obchodní bilanci klesl o třetinu centu na 1,206 USD/EUR a navázal tím na pokles z prvních dní týdne. Po 17:00 se americká měna vrátila pod 1,203 dolaru za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK