Temelín odstaví na tři týdny druhý blok, vymění rotor u turbíny

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 15. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ zahájí koncem týdne opravu turbíny druhého bloku na Jaderné elektrárně Temelín. Během tří týdnů vymění vysokotlakou část na rotoru turbíny, která způsobovala její chvění. Kvůli těmto problémům musel Temelín již v minulosti několikrát zastavit výrobu. Od července navíc blok pracuje na nižším výkonu. Plánovaně odstaven bude v pátek ve večerních hodinách, řekl mluvčí Temelína Milan Nebesář.

K výměně části turbogenerátoru se ČEZ odhodlal po několika měsících. Červencová kontrola totiž odhalila závady na rotoru, jež turbínu rozechvívaly. Na doporučení expertů proto technici snížili výkon bloku asi o 15 procent a vymontovali čtvrté oběžné kolo turbíny. Podobnou výměnu jako nyní na Temelíně již ČEZ dříve provedl na třetím bloku dukovanské elektrárny.

"Zpět na projektovou úroveň se výkon bloku vrátí po výměně, v druhé lednové dekádě příštího roku," uvedl mluvčí. První blok bude dodávat bez omezení.

Kromě výměny rotoru provedou technici řadu revizí zařízení a údržbových prací. Součástí odstávky bude i pravidelná zkouška regulačních orgánů reaktoru. O nadcházejícím víkendu bude druhý blok dochlazován pomocí přepouštěcích stanic do atmosféry, což bude doprovázeno hlukem slyšitelným v blízkém okolí elektrárny. V menší míře bude odvod páry z bloku doprovázet hluk až do pátku 23. prosince, dodal mluvčí.

Jaderná elektrárna Temelín je od loňského 11. října v plném režimu. Za celý loňský rok vyrobila 12,7 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, meziročně zvýšila produkci o 4,8 procenta. Letos chce elektrárna vyrobit 13,77 milionu MWh elektřiny. Od začátku roku dodala do sítě 10,6 milionu MWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK