Objem úvěrů ČMZRB drobným podnikatelům letos stoupne o polovinu

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. prosince (ČTK) - Objem úvěrů poskytnutých Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) malým a středním podnikatelům by mohl letos vzrůst meziročně o 50 procent a objem záruk o 15 procent. Na tiskové konferenci to řekl ředitel ČMZRB Ladislav Macka. Do konce listopadu banka schválila 879 úvěrů za 1,9 miliardy Kč a téměř 800 záruk za 3,35 miliardy korun.

Velmi úspěšné bylo podle Macky poskytování úvěrů v programu Progres, kterých bylo schváleno 148 za miliardu korun. V programu Trh schválila banka 16 žádostí o úvěr za 23 milionů korun. V rámci úvěrů z fondů EU uzavřela 715 smluv za 866 milionů Kč. "Využití strukturálních fondů se velmi osvědčilo, protože tyto peníze jsou pro podnikatele k dispozici ihned," dodal Macka.

Z jednotlivých regionů využívá nejvíce podpory pro malé a střední podnikatele kraj Moravskoslezský, jehož podíl v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání činí 19 procent. Naopak nejméně podpory využívá kraj Liberecký.

Celkem měla ČMZRB na podporu malého a středního podnikání na letošní rok 2,87 miliardy Kč, ze kterých bylo ze státního rozpočtu 600 milionů korun. Na 630 milionů korun získala banka z částek přijatých v minulých letech, 1,25 miliardy korun z vlastních půjček na finančním trhu a 340 milionů z fondů EU.

Pro příští rok bude prý peněz o něco méně, protože končí plánovací tříleté období a banka již většinu peněz vyčerpala. Přesnější číslo ale Macka neuvedl. V programech na rok 2006 zásadní změny nebudou, ČMZRB začne poskytovat také úvěry obcím. Pro období 2004 až 2006 Evropská unie počítá s podporou ČR za celkem 2,33 miliardy eur (asi 68 miliard korun). O celkovém finančním rámci nového období EU zatím nerozhodla.

ČMZRB ukončila v červnu uzavírání smluv o zvýhodněných úvěrech, které poskytovala ze zdrojů Evropské investiční banky na výstavbu či rekonstrukci čistíren odpadních vod a na výstavbu kanalizací, vodovodů a úpraven vod. Banka ale uzavřela dohodu o rámcové půjčce s Rozvojovou bankou Rady Evropy, takže tento program bude pokračovat, upozornil Macka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK