T-Mobile výrazně zlevní volání z vybraných zemí

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. prosince (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile v půlce ledna výrazně zlevní volání z osmi evropských zemí a USA, odkud pochází 70 procent jeho roamingového provozu. Prostřednictvím svých sesterských firem ze skupiny T-Mobile nabídne volání ze zahraničí za 4,76 Kč za minutu, což je cena, která se blíží hovornému v ČR, uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Roland Mahler. Za každý hovor bude uživatel platit ještě jednorázový poplatek 34,51 Kč.

Konkurenční Eurotel ani Oskar podobný tarif zatím nenabízejí. Například mateřská firma Oskara Vodafone ale téměř ve 20 zemích prostřednictvím dceřiných operátorů poskytuje podobnou službu pod názvem Passport. Firma však neuvedla, kdy bude zaveden i pro zákazníky z ČR.

Nižší cenu hovorného chce T-Mobile dosáhnout díky velkoobchodním slevám, které od zahraničních operátorů dostane za zvýšení provozu. Podle Mahlera tarif odstraňuje bariéry používání telefonu v zahraničí a umožňuje kontrolu nad provolanou částkou. T-Mobile očekává, že po zavedení tarifu stoupne počet provolaných minut minimálně o polovinu. Pokud by se provoz nezvýšil, firma by na službě zřejmě příliš nevydělala. Průměrná délka hovoru ze zahraničí se pohybuje kolem dvou minut.

Za aktivaci služby pod názvem Cestovatel k současnému tarifu Happy roaming si bude T-Mobile účtovat 34,51 Kč. Za příchozí hovory zákazník v zahraničí zaplatí pouze sestavovací poplatek ve stejné výši a potom už za provolané minuty neplatí.

Například při desetiminutovém hovoru z Německa by měl zákazník ušetřit nejméně 57 procent oproti ostatním nabízeným tarifům na trhu. Z USA to pak je 77 procent. Službu budou moci využít i zákazníci na cestách na Slovensko, do Polska, Velké Británie, Nizozemska, Chorvatska, Rakouska a Maďarska. Případného postihu ze strany regulačních orgánů se firma neobává. Podle Mahlera může dokázat, že vychází z nákladové výhody.

T-Mobile měl koncem září 4,55 milionu zákazníků, což bylo nejvíce na tuzemském 11milionovém trhu. Majoritním vlastníkem je stejnojmenná dceřiná firma Deutsche Telekomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK