Spotřebitelské ceny v USA klesly nejvíce za 56 let

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 15. prosince (ČTK) - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v listopadu klesly o 0,6 procenta, což je nejhlubší pokles od července 1949. Hlavním důvodem je snížení cen pohonných hmot a dalších energií, které během jediného měsíce zlevnily o rekordních osm procent. Roční míra inflace tak výrazně zpomalila na 3,5 z říjnových 4,3 procenta.

Pokles cenového indexu je výraznější, než činily odhady analytiků na Wall Street, kteří očekávali pokles o 0,4 procenta. Takzvaný jádrový index, který nebere v úvahu kolísavé ceny potravin a energií, se o 0,2 procenta zvýšil. To je v souladu s odhady.

Přestože roční míra inflace klesla na 3,5 procenta, stále zůstává nad průměrnou úrovní růstu příjmů za posledních 12 měsíců. To znamená, že růst objemu rodinných rozpočtů nestačí na to, aby držel krok s růstem cenové hladiny. Roční míra inflace v jádrovém vyjádření zůstává na 2,1 procenta, ukázala statistika americké vlády.

Ceny energií se v USA prudce zvýšily v září a říjnu, kdy byly nejvíce cítit dopady hurikánů na těžbu ropy a zemního plynu. Cena ropy se ale v listopadu prudce snížila a cena benzinu adekvátně klesla zhruba o 16 procent. To je nejvíce od roku 1967, kdy se ve Spojených státech tyto údaje sledují.

Nicméně ceny zemního plynu se snížily jen o půl procenta, protože tato komodita reaguje na jiné příčiny. Zatímco pohonné hmoty lze většinou dovážet a do značné míry tak kontrolovat ceny, u zemního plynu to možné není. Podobně cena elektřiny se zvýšila o 3,8 procenta, což je nejvíce od roku 1952. I to je nejvíce za dobu, co se tyto údaje v USA sledují, tedy od roku 1952.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK