Lidé si na dárky půjčili už sedm miliard korun

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Nové spotřebitelské půjčky přesáhly v listopadu již sedm miliard korun. A v prosinci úvěrové instituce očekávají ještě větší zájem. Vyplývá to z ankety, kterou uskutečnily Hospodářské noviny mezi bankami a splátkovými prodejci.

V České spořitelně, která má největší počet drobných klientů, si kvůli letošním Vánocům půjčilo peníze už téměř 55 tisíc lidí, každý v průměru 54.000 korun. Jenom za listopad poskytla Česká spořitelna spotřebitelské půjčky za více než tři miliardy korun. To je téměř dvakrát tolik co loni.

Před žádnými z vánočních svátků se lidé nezadlužili tolik jako letos. Činí tak v době, kdy sněmovna schválila konkurzní zákon, který zavádí statut osobního bankrotu. Banky a splátkové společnosti uvádějí, že z jejich klientů nedokáže vracet půjčené peníze každý desátý, někdy dokonce každý pátý člověk.

Podle statistiky ČNB poskytly banky ke konci října spotřebitelské půjčky za 87 miliard korun. U devíti miliard mají lidé potíže se splácením. "Nárůst zadlužení je hodně dynamický, ale v mezinárodním srovnání je poměr spotřebitelských úvěrů ke vkladům a ročním příjmům domácností stále nízký. Žádné zhoršení v portfoliích bank nečekáme," řekl Hospodářským novinám Tomáš Holub z ústřední banky.

Podle firem, které obchodují s pohledávkami, se však situace se splácením zhoršuje. "Případů, kdy člověk přestal půjčku splácet, přibývá," říká Hynek Filip z firmy Sampa Invest.

Větší počet nesplácených půjček je vidět i z bankovního registru dlužníků. Registr nyní eviduje 3,9 milionu záznamů o bankovních klientech, z toho 323 tisíc obchodních kontraktů je nesplácených. Před zhruba rokem a půl bylo v registru přes dva miliony lidí a až 150 tisíc z nich mělo potíže se splátkami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK