Tůma: Letošní rok byl pozitivní, dařilo se ekonomice i ČNB

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Česká republika má za sebou podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy velmi úspěšný rok. "Ať už se dívám na to, co se nám povedlo v ČNB, nebo na českou ekonomiku jako celek," řekl v rozhovoru pro ČTK a dodal, že ho překvapil především příznivý vývoj obchodní bilance. Centrální bance se podle něj daří rovněž držet nízkoinflační prostředí a ani nadále nejsou patrné významné inflační tlaky.

Rovněž česká měna byla během celého roku stabilní, navzdory tomu, že v uplynulých týdnech prudce posílila a začátkem prosince posunula historické maximum k euru. Podle Tůmy je však třeba brát posílení koruny pouze jako "konstatování". "Troufám si říci, že by nemělo dojít k žádným dramatickým obratům v měnové politice," uvedl. Za jednu z nejvýznamnějších událostí považuje diskusi, která vyústila ve stanovení termínu přijetí eura v roce 2010.

Kondici české ekonomiky Tůma označil za velmi slušnou, ale s velkými rezervami. Jednou je z nich je udržitelnost vývoje veřejných financí, což byl i jeden z důvodů, proč se ministr financí Bohuslav Sobotka přiklonil k přijetí eura v roce 2010, a ne v roce 2009. Zlepšení by si podle guvernéra zasloužil i trh práce, chybí mu především větší pružnost. "My sice nepatříme mezi nejrigidnější ekonomiky v Evropě, ale také ne nejpružnější," dodal a upozornil, že Česko trápí zejména vysoká dlouhodobá nezaměstnanost. Třetí oblastí je podnikatelské prostředí, které je někdy údajně zatížené velkou byrokracií.

"To je něco, co by české ekonomice pomohlo. Ale na druhou stranu si nechci stěžovat, protože rosteme velmi slušně, inflace zůstává na nízké úrovni a ani tento růst nevede k výrazným inflačním tlakům," doplnil guvernér centrální banky. Tůma zdůraznil, že vývoj veřejných financí je momentálně příznivý, nicméně ČNB ho kritizuje zejména proto, že rychlý růst HDP a dobré příjmy rozpočtu by bylo možné využít především k rychlejší stabilizaci veřejných financí.

České ekonomice se v letošním roce mimořádně daří. Růst HDP je nejrychlejší od roku 1995, obchodní bilance na konci roku zřejmě vykáže rekordní přebytek, koruna je na nejsilnějších úrovních v historii a daří se držet poměrně nízkou inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK