Přijetí eura v roce 2010 je podle Tůmy pořád dosažitelné

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Přijetí eura v roce 2010 je podle guvernéra České národní banky "pořád dosažitelné". Řekl to v rozhovoru pro ČTK. Tůma se domnívá, že největší problémy bude mít Česko s udržitelností veřejných financí a s pružností trhu práce. Končené rozhodnutí o vstupu do eurozóny však podle něj nezávisí na centrální bance, ale na vládě. ČNB její rozhodnutí bude respektovat.

Člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek v říjnu řekl, že je k přijetí eura v roce 2010 skeptický. Česká republika není na euro podle něj připravena. Tehdy se Řežábkovo prohlášení setkalo s odmítavou reakcí ministerstva financí. Za nerealistický ale považuje rok 2010 i část ekonomů.

Podle guvernéra by mírnou komplikací na české cestě za jednotnou evropskou měnou mohla být kritéria, která ČR musí splnit. V současnosti splňuje tři z pěti, nejvíce z celé střední Evropy. "Momentálně je v konvergenčních zprávách zakotven určitý pohled a my čas od času upozorňujeme na to, že interpretace některých kritérií není adekvátní současnosti," uvedl Tůma.

Typickým příkladem zaostalosti kritérií pro země přistupující do eurozóny jsou podle něj kritérium veřejných rozpočtů, inflační kritérium a nutný vstup do kurzového režimu ERM-2. "Kdysi bylo formulováno maastrichtské kritérium a mezitím byl formulován Pakt stability, který přes své modifikace je podle mého soudu daleko silnější," řekl a dodal, že ČR je navíc povinna Pakt stability, který maastrichtská kritéria překonal, plnit.

V době, kdy euro přijímali původní členové, navíc fungovala jiná měnová politika, která se odvíjela od takzvaného vzájemného zavěšení měn a všude se tak vyskytovala nejrůznější kurzová pásma. "Dneska je měnová politika jiná. Má jiný rámec. My i řada dalších zemí máme cílování inflace doprovázené plovoucím kurzem. To má jisté implikace na to, že nepotřebuji pásmo, abych posoudil jestli kurz je stabilní nebo ne," doplnil Tůma. Právě takové pásmo zavádí kurzový režim ERM-2, do kterého musí ČR vstoupit předtím než přijme euro. Guvernér v něm ale nevidí žádnou přidanou hodnotu. "Má-li toto zůstat v platnosti jako nezbytná podmínka, hodláme tam zůstat co nejkratší dobu," řekl.

Centrální banku trápí i inflační kritérium, podle kterého ČR nesmí mít těsně před vstupem do eurozóny inflaci o 1,5 procenta vyšší, než je průměr tří zemí EU s nejnižší inflací. "Tehdy nebylo žádné kritérium cenové stability pro eurozónu, které dneska je," uvedl Tůma. Změna pravidel je podle něj ale velmi obtížná, protože vychází z principu stejného zacházení. Pokud tak pravidla byla využita jednou, budou se uplatňovat i nadále obdobným způsobem.

Přijetí eura v roce 2010 před nedávnem schválila vláda. Původně se uvažovalo i o přijetí v roce 2009. Premiér Jiří Paroubek však tento dřívější termín již vyloučil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK