WTO se dohodla na obchodním zvýhodnění nejchudších zemí

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HONGKONG 16. prosince (ČTK) - Vyjednavači Světové obchodní organizace (WTO) se v Hongkongu shodli na návrhu dohody, podle níž získají nejchudší země světa přístup na ostatní trhy bez cel a kvót. Zatím neoficiálně to podle agentury AP sdělili indičtí a indonéští obchodní činitelé.

Bezbariérový přístup pro dovozy nejchudších zemí, jichž je mezi 149 zeměmi WTO 32, byl jedním z cílů takzvaného Katarského kola globálních jednání a je zatím první dohodou na šesté ministerské konferenci organizace. Hlavním cílem konference má být průlom v jednání o liberalizaci globálního obchodu, zejména v obchodě se zemědělskými produkty. Zde je však výsledek stále vzdálený, zejména kvůli sporu o zemědělské trhy mezi Evropskou unií a rozvojovými zeměmi.

Podle činitelů se vyjednavači po téměř dvoudenních jednáních dohodli na textu, který vychází vstříc jak požadavkům nejchudších, tak obavám USA a Japonska. Obě tyto země váhaly s potvrzením dohody, protože se obávaly narušení svých "citlivých" trhů konkurenceschopnými produkty - textilu v USA a rýže v Japonsku.

Bohaté země i vyspělé rozvojové státy jako Indie, Brazílie a Čína poskytly bezcelní přístup nejchudším trvale, budou však určité výjimky. "Myslím, že je to přijatelné pro všechny rozvinuté i rozvojové země," řekl indonéský ministr obchodu. Nyní musí text dohody schválit celé plénum WTO.

Dohody bylo dosaženo poté, co vyjednavači chudých zemí nakonec stáhli požadavek, aby bezcelní přístup získaly úplně všechny jejich produkty. USA a Japonsko za to omezily své výjimky na určité pevné procento a tyto výjimky budou dočasné. Vyspělé rozvojové země budou mít v poskytování bezcelního přístupu větší manévrovací možnost než bohaté země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK