Inflace v eurozóně v listopadu klesla na 2,3 procenta

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 16. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace v eurozóně se v listopadu díky zlevnění paliv snížila překvapivě výrazně na 2,3 procenta z říjnových 2,5 procenta. Konečné údaje dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Ten v předběžné zprávě z konce listopadu odhadl pokles inflace na 2,4 procenta.

Hladina spotřebitelských cen proti předešlému měsíci klesla o 0,3 procenta, tedy stejně jako v říjnu stoupla. Přispěly k tomu nejvíce ceny energií, které klesly o tři procenta a jejich meziroční růst se zpomalil na deset procent z 12 procent v říjnu.

Evropská centrální banka usiluje o meziroční inflaci těsně pod dvěma procenty. Na obranu před budoucími inflačními tlaky na počátku tohoto měsíce poprvé za pět let zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na 2,25 procenta.

V celé Evropské unii se meziroční míra inflace snížila na 2,2 procenta z předchozích 2,4 procenta. Nejnižší z EU byla inflace ve Finsku, kde činila rovné jedno procento, následovalo Polsko s 1,1 a Švédsko s 1,2 procenta.

Česká republika měla s harmonizovaným výsledkem 2,2 procenta mírně podprůměrnou inflaci. Nejvyšší růst cen vykazovalo Lotyšsko se 7,5 procenta a ze zemí měnové unie Lucembursko s 3,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK