Stát má platit vyšší pojistné, v radě nejsou zaměstnanci a firmy

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Stát možná začne v příštím roce platit za nezaměstnané, důchodce či studenty vyšší zdravotní pojistné. Místo nynějších 481 korun by za ně měl měsíčně odvádět asi 513 korun. Sněmovna schválila zákon, který pojistné za státní pojištěnce zvyšuje. Současně souhlasila i s tím, aby v radách zdravotních pojišťoven již nezasedali zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. Normu nyní posoudí Senát.

Proti vyloučení zástupců pracovníků a firem ze správních a dozorčích rad pojišťoven byl Svaz zdravotních pojišťoven. Nesouhlasili s ním ani zástupci odborů a zaměstnavatelů. Ministr David Rath jim ve čtvrtek na jednání tripartity slíbil, že bude hledat přijatelné řešení. Dnes však posílení státního vlivu před schvalováním zákona obhajoval. Podle Ratha má sněmovna právo dohlížet na to, jak zdravotní pojišťovny hospodaří s vybranými penězi z veřejného pojištění. Kontrolovat to mohou političtí zástupci státu, dodal.

Schválení zákona má zajistit i stoprocentní přerozdělení vybraného pojistného mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a osmi zaměstnaneckými pojišťovnami. Díky tomuto opatření by VZP měla mít v rozpočtu zhruba o tři miliardy korun víc, naopak zaměstnanecké pojišťovny o tuto částku přijdou. Zvýšení zdravotního pojistného, které platí za důchodce, studenty či nezaměstnané stát, by pak mělo podle Ratha přinést do zdravotnictví další čtyři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK