Bankovní asociace schválila kodex chování bank vůči klientům

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Tuzemské banky i jejich klienti mají od nynějška k dispozici kodex, kterým se má řídit jejich vzájemné chování. Na svém zasedání ho schválila Česká bankovní asociace (ČBA). Kodex má charakter standardu, a banky k němu tedy budou přistupovat dobrovolně, uvedla v tiskové zprávě ČBA. Kodex již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že dokument není v rozporu s antimonopolním právem.

"Pokud banka ke standardu přistoupí, musí jeho znění zpřístupnit svým klientům," uvedl člen prezidia asociace Jiří Kunert. Kodex například zavádí pravidlo, podle něhož musí banka oznámit změny v ceníku 30 dní před jejich platností. Zákazník bude mít právo seznámit se i s historickými ceníky.

Banky nebudou bez souhlasu klienta poskytovat jeho data jiným firmám, a to ani v rámci jedné finanční skupiny. Výjimkou jsou zákonem či jinak definované organizace, jako je úvěrový registr. "Očekáváme, že v kontrole dodržování kodexu sehrají aktivní roli spotřebitelské organizace, média, regulatorní instituce a v budoucnosti i finanční ombudsman," dodal Kunert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK