Zónu v Nošovicích blokují ještě dva majitelé, jednání pokračují

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 16. prosince (ČTK) - Vznik zóny v Nošovicích, kterou pro svůj evropský závod preferuje automobilka Hyundai, po jednání s krajem blokují ještě dva vlastníci pozemků. Jeden ale slíbil, že smlouvu o prodeji půdy podepíše v krátkém čase. S druhým kraj nadále vyjednává o přidělení náhradních pozemků. Jednání by měla být uzavřena do neděle, jinak kraj nebude moci čerpat prostředky od státu na vyplacení pozemků. Sdělili to zástupci kraje.

Kraj v minulých dnech oznámil, že kvůli potížím s výkupem pozemků končí s přípravou nošovické zóny. Podařilo se mu totiž získat souhlas jen 95 procent vlastníků nemovitostí, majitelé zbylých pěti procent zásadně odmítali prodat. Prodej pozemků blokovalo Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice a šest starousedlíků. Zlom nastal ve středu, kdy se družstvo dohodlo s krajem na uvolnění pozemků za podmínky, že se do pátku podaří přesvědčit i zbylé odpůrce zóny.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai chce ve střední Evropě postavit obří továrnu za 35 miliard až 40 miliard korun s roční kapacitou 300.000 vozů. Pro umístění své investice, která by měla vytvořit 3000 přímých a 9000 nepřímých pracovních míst, od počátku preferovala Nošovice. Jako záložní varianta se pro Hyundai připravují také průmyslová zóny v Mošnově na Novojičínsku a Holešově ve Zlínském kraji. Své rozhodnutí, kam umístí svou investici, Hyundai oznámí do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK