Ceny pohonných hmot klesly za poslední týden o dalších 20 haléřů

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Ceny pohonných hmot za poslední týden klesly o dalších zhruba 20 haléřů na litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil na průměrnou cenu 28,24 Kč za litr a nafta na rovných 28 korun. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti Webfarm.

Za zhruba 28,10 Kč se prodává litr naturalu na severu a východu Čech a na severní Moravě. Jde o nejnižší průměrnou cenu v republice. Necelých 28,20 Kč stojí litr naturalu ve středních Čechách, přibližně o deset haléřů na litr je benzin dražší v západních Čechách. Kolem 28,40 Kč za litr platí řidiči v hlavním městě, na jihu Čech a na jižní Moravě.

Nejlevnější nafta se stále prodává v západních Čechách, kde litr stojí necelých 27,80 Kč. Za méně než 28 korun se nafta prodává ve středních, severních a východních Čechách a na severní Moravě. V Praze stojí litr v průměru necelých 28,10 Kč a v jižních Čechách a na jižní Moravě ještě o deset haléřů více.

Analytici zlevňování pohonných hmot očekávali. Snižování cen nahrává zejména vývoj cen ropy na světových trzích. Minulý týden se cena severomořské ropy Brent snížila od pondělí do pátku o 1,60 dolaru na necelých 58 dolarů za barel. Barel lehké americké ropy WTI zlevnil o 2,40 dolaru na necelých 59 dolarů za barel.

Proti loňskému roku jsou ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic i přes nepřetržitý tříměsíční pokles stále vyšší. Litr benzinu se před rokem podle údajů Webfarm prodával v průměru za 25,50 Kč, nafta byla přibližně o 20 haléřů levnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK