Německá výrobní inflace v listopadu dosáhla 23letého maxima

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 19. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace výrobních cen v Německu se v listopadu vyšplhala na nejvyšší úroveň za více než 23 let. Spolkový statistický úřad oznámil, že výrobní ceny ve srovnání se stejným obdobím loni stouply v listopadu o pět procent. To představuje nejrychlejší tempo růstu od srpna 1982.

Za meziročním nárůstem cen stály podle úřadu vyšší náklady na energii. Proti předchozímu měsíci se však výrobní ceny snížily o 0,1 procenta. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s meziměsíčním poklesem cen o 0,3 procenta a meziročním nárůstem o 4,9 procenta.

Ekonom Bernd Weidensteiner ze společnosti DZ Bank uvedl, že údaje ukázaly určité oslabení cenových tlaků ve srovnání s říjnem. Dodal však, že Evropská centrální banka nebude spokojena s tak vysokou úrovní meziroční inflace výrobních cen.

ECB začátkem měsíce přistoupila k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za pět let, aby zabránila riziku růstu inflace. Základní sazba vzrostla o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Finanční trhy počítají s dalším zvyšováním sazeb v příštím roce, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK