Česká BBC: Publicistika skončí v pátek, zprávy posledního ledna

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Dny českého vysílání BBC se po 66 letech chýlí ke svému konci. Po neúspěšných jednáních o přechodu současné české redakce pod komerční divizi BBC Worldwide skončí vysílání BBC v češtině podle původního plánu.

"Vysílání BBC v češtině skončí tak, jak bylo původně plánováno. Tedy publicistika v pátek 23. prosince a zprávy 31. ledna 2006, kdy se definitivně odmlčíme," oznámil na internetových stránkách BBC šéfredaktor české redakce BBC a jednatel společnosti BBC Radiocom, která vlastní na vysílání licenci, Vít Kolář.

"Česká redakce BBC proto musí s lítostí konstatovat, že společné úsilí o nalezení třetí cesty nevedlo k úspěchu, a končí tak snahy o záchranu českého vysílání BBC," dodal Kolář. Důvodem je podle něj značná časová tíseň a hlavně obavy, že se nepodaří udržet pohromadě tým české redakce BBC, který měl tvořit základ úspěchu nové stanice.

Současná redakce patří pod zahraniční vysílání BBC World Service. Plán na záchranu českého vysílání spočíval v přechodu pod komerční divizi BBC Worldwide a nalezení investora, který by vysílání financoval. Vysílání by pak zůstalo zachováno pod značkou i formátem BBC. Podle dřívějších informací České televize zvažovalo vstup do BBC Radiocom pět investorů, jednoho z nich si také česká BBC vybrala. BBC Worldwide však v pátek oznámila, že se tímto plánem dále nebude zabývat.

Stále je však ve hře možnost, že by BBC v Česku vysílala pouze v angličtině. Kolář doufá, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání umožní občanům ČR, aby i nadále měli možnost poslouchat BBC v anglickém jazyce.

Zájem o čistě anglické vysílání v ČR projevila BBC již dříve poté, co oznámila, že česká redakce skončí. BBC Radiocom proto podal žádost na vysílací radu, aby mohl vysílat pouze v angličtině. V době námluv s BBC Worldwide však Radiocom žádost stáhl s tím, že nejsou vyčerpány všechny možnosti případného pokračování českého vysílání, a podat podobnou žádost tak bylo v té chvíli předčasné.

Vysílání BBC v češtině a slovenštině začalo v roce 1939. Během války poskytla BBC hlas českému ministru zahraničí Janu Masarykovi k pravidelným pořadům i prezidentu Edvardu Benešovi ke spojení s okupovanou vlastí. Po vztyčení železné opony vysílání v českém jazyce pokračovalo.

V 90. letech česká sekce BBC přesídlila do Prahy a v Londýně zůstalo jen několik redaktorů. Česká redakce v poslední době připravovala zhruba pět hodin pořadů v češtině, dalších 19 hodin patřilo vysílání v angličtině z centrály BBC.

Důvodem zrušení české redakce jsou změny v zahraničním vysílání BBC World Service, které sama stanice označuje za největší za 70 let své existence. Hlavním cílem je nyní vybudovat arabskou televizní stanici; peníze na ni má BBC ušetřit právě také uzavřením deseti národních redakcí, mimo jiné i na Slovensku či v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK