Vítr a sníh způsobily škody za desítky milionů Kč

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Páteční silný vítr a víkendové přívaly sněhu způsobily klientům domácích pojišťoven tisícovky škod za desítky milionů korun. Nejvíce škod, především na střechách a oknech domů, je hlášeno ze severních a středních Čech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Počet nahlášených pojistných událostí bude podle nich narůstat po celý týden.

"Operátoři v klientském servisu České pojišťovny přijali do pondělního poledne 1439 pojistných událostí, jejichž příčinou byla víkendová kalamita," řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Škodu podle něj prozatím odhadují na několik desítek milionů korun.

Pojišťovna Allianz má k dnešnímu dni nahlášeno 50 škod za více než milion korun. Většinou jde o poškození budov, zejména střech a oken, uvedl mluvčí společnosti Milan Káňa. Pojišťovna UNIQA eviduje zhruba 50 pojistných událostí. Jejich odhadované plnění je skoro tři miliony korun. "Škody zaznamenáváme na celém území republiky, nejčastěji jde o rozbité střechy domů," upozornila mluvčí pojišťovny Petra Strejčková.

"Předpokládáme, že klienti nám budou škody hlásit ještě v průběhu několika následujících dní, takže jejich počet i celkové škody budou určitě narůstat," doplnil Káňa. Allianz hlásili čtyři pětiny škod klienti ze středních a severních Čech.

Mobilní technici ČP jsou podle Bálka v terénu od nedělního rána. Do některých horských oblastí, především v severních Čechách, se však prý stále nelze bez speciální techniky dostat. Klientům z těchto lokalit pojišťovna doporučuje vyfotografovat si následky pojistných událostí a urychlit tak jejich likvidaci.

Nejvíce případů oznámili klienti ČP z krajů Ústeckého (312), Středočeského (298) a z Prahy (206). Jih a západ Čech, kam patří Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj, stejně jako Karlovarský a Plzeňský kraj, nebyly z pohledu pojistných událostí zasaženy kalamitou tak silně jako severní části republiky, podotkl Bálek.

Nejvíce víkendových škod měla ČP hlášeno z titulu pojištění staveb - 1072 případů. Z pojištění domácnosti, tedy vnitřního zařízení nebo stavebních součástí bytu eviduje 111 hlášení. Kalamita zatím zasáhla 82 motoristů, kteří uplatňují svoji škodu z havarijního pojištění. Mezi příčinami nejčastěji figuruje vichřice (1219 případů). Pád stromů, stožárů či jiných předmětů zapříčinil 97 majetkových škod a na třetím místě skončilo tání nebo sesuv sněhu či laviny, které mají na svědomí 79 pojistných událostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK