Palas: Prodej Setuzy nebyl pod cenou, informoval jsem premiéra

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Exministr Jaroslav Palas tvrdí, že prodej akcií Setuzy nebyl pod cenou a že stát o majoritu v Setuze přišel proto, že ministerstvo zemědělství nekonalo v době, kdy on už nebyl ministrem. "Mám z toho smíšené pocity, byl bych rád, aby se řeklo, jak to bylo," řekl ČTK Palas. Dodal také, že o případu písemně informoval premiéra Jiřího Paroubka a ministra zemědělství Jana Mládka.

Česká televize minulý týden s odvoláním na tajnou smlouvu o prodeji Setuzy uvedla, že stát prodal svůj podíl v potravinářské firmě za nevýhodných podmínek. Stát prodal 38 procent akcií za 100 milionů korun; cena za akcii činila 230 korun. Podle tržního kurzu akcií Setuzy v době prodeje mohl získat víc než dvojnásobek, protože akcie se obchodovaly po 500 korunách.

"Já vylučuji, že by kdokoliv z managementu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu pochybil," tvrdí Palas. Cena akcií, kterou po povodních v roce 2002 stanovil soudní znalec, byla podle něj navýšena o 20 procent. Prodej byl standardní jako jiné předcházející, které fond uskutečnil, zdůraznil Palas.

Po povodních bylo podle Palase nutné vyřešit situaci, kdy Setuza byla záplavami postižena a škody se pohybovaly kolem 100 milionů korun. "Náš zástupce v dozorčí radě signalizoval, že je potřeba něco udělat, že banky přestávají Setuzu financovat a že může dojít ke konkurzu a ke ztrátě majetku," uvedl exministr. Představenstvo podle něj proto rozhodlo o prodeji.

V dubnu 2004 byla ale podle Palase uzavřena další smlouva, o které se nyní mlčí. Šlo prý o smlouvu mezi fondem a firmou Český olej. Stanovila, že pokud dojde k převodu pohledávky z České konsolidační agentury na fond a její následné kapitalizaci, čímž by fond získal majoritu 64 procent v Setuze, tak se ruší původní smlouva a dojde k vzájemnému vyrovnání.

"Pro mne k tomu z nepochopitelných důvodů nedošlo," řekl Palas. Materiál, který měla projednat vláda, podle něj ležel na ministerstvu a převod a kapitalizace pohledávky, kdy by stát získal majoritu v Setuze, se neuskutečnily.

Palas prý také nechápe, proč se hovoří o tajné smlouvě a nevýhodném prodeji, když smlouvu projednaly orgány fondu a byla v té době pro fond mírně výhodná. "Nepociťuji proto pochybení ze strany fondu ani své, spíš si kladu otázku, proč vedení ministerstva po mém odchodu nekonalo dál podle uzavřených dohod," uvedl Palas.

Tuto situaci prý popsal v dopisech, které minulý týden v pátek zaslal premiérovi a nynějšímu ministru zemědělství. "Čekám na jejich vyjádření," uvedl.

Premiér Paroubek a úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Palase minulý týden vyzvali, aby odstoupil z šestého volitelného místa kandidátky ČSSD v Moravskoslezském kraji. Palas k tomu ale nevidí žádný důvod. Dnes řekl, že musel s nástupem Paroubka do premiérské funkce opustit ministerské křeslo kvůli tehdejšímu předsedovi ČSSD Stanislavu Grossovi. Letos v březnu na stranickém sjezdu ho totiž nazval "vyhořelým palivem" a vyzval k rezignaci na premiérské křeslo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK