HN: Výpadky proudu zaplatí firmy ze svého

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Škody, které způsobí výpadek elektřiny, musejí lidé i firmy zaplatit ze svého. Podle Hospodářských novin jim je nezaplatí ani pojišťovny ani energetické firmy. Některé firmy přitom kvůli letošním rozmarům počasí hlásí i statisícové škody, lidé byli bez proudu několik dní.

"ČEZ vyhlásí stav ohrožení, a hotovo. S ostatními starosty si zadáváme právní expertizy, jak postupovat. Když nám poradí žalobu, podáme ji," cituje deník starostu Velkých Karlovic na Vsetínsku Miroslava Koňaříka.

Společnost ČEZ má sama firemní majetek pojištěný; odpovědnost vůči odběratelům však podle HN pojištěnou nemá. Ve smlouvách používá termín 'vyšší moc' a za výpadky neručí, píšou.

Podle Severomoravské energetiky budou muset lidé platit paušál i za dny, kdy elektřina nešla. "Stálá platba je za rezervovaný příkon, a rezervu v síti lidé stále měli," řekla HN mluvčí Sylva Vidláková.

Nestačí ani pojištění proti živelním pohromám. "Kdyby povodeň vyplavila mrazák, pojistku vyplatíme. Když ale mrazák nefunguje, protože energetici přerušili proud, na obsah ledničky se pojištění nevztahuje," řekl Hospodářským novinám Václav Bálek z České pojišťovny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK