Platy v Českých drahách porostou příští rok o 5,7 procenta

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Platy v Českých drahách porostou příští rok o 5,7 procenta. Počítá s tím kolektivní smlouva, kterou podepsaly odbory s vedením podniku, řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Mzdy tak porostou rychleji než letos, kdy se zvýšily o pět procent. Koncem roku bude podle odhadů na dráze průměrný plat 19.257 korun a podnik by měl zaměstnávat 62.000 lidí.

Drahám se tak letos po několika letech podařilo dohodnout na kolektivní smlouvě ještě před Vánocemi. V posledních letech bylo kolektivní vyjednávání poměrně dramatické. Předloni podepsaly odbory s vedením podniku kolektivní smlouvu na Silvestra, loni se nedohodly vůbec a situaci musela řešit nezávislá zprostředkovatelka. Kolektivní smlouvu na letošní rok tak podepsalo až nové vedení podniku letos v květnu.

Vedení drah šlo letos do vyjednávání s návrhem růstu platů o tři procenta, odbory požadovaly desetiprocentní zvýšení mezd. Později podnik přistoupil na pětiprocentní růst. Ani to ale nebylo pro odboráře přijatelné.

Kromě růstu platů zachovává kolektivní smlouva i pro příští rok stejný rozsah výhod jako letos i v dalších otázkách, které odbory prioritně zajímaly, například v délce dovolené. Vedení přistoupilo na požadavek zachovat o dva týdny prodlouženou dovolenou nad rámec základní výměry dané zákoníkem práce pro vybrané profese, které nemají nárok na ozdravné pobyty. Původně dráhy nabízely všem zaměstnancům navíc týden dovolené. Kolektivní smlouva počítá i s příspěvkem na životní a penzijní připojištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK