Na slovenských euromincích bude kříž, Bratislavský hrad a Kriváň

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 20. prosince (zpravodaj ČTK) - Na národní straně slovenských euromincí budou vyobrazeny dvojitý kříž, Bratislavský hrad nebo tatranský vrch Kriváň. Zatímco kříž ozdobí rub mincí v hodnotě jedno a dvě eura, hrad a Kriváň budou na drobnějších eurocentech. Rozhodla o tom bankovní rada centrální banky (NBS), řekl novinářům guvernér NBS Ivan Šramko. Slovensko plánuje zavést jednotnou evropskou měnu v roce 2009.

Vedení centrální banky vybíralo z desítky návrhů, které postoupily do užšího výběru. V nedávné anketě NBS se nejvíce Slováků přiklonilo k tomu, aby na rubové straně euromincí byl vyobrazen slovenský státní znak, tedy dvojitý kříž na trojitém vrchu.

Do soutěže na návrhy rubů euromincí, kterou NBS vyhlásila v loňském roce, se přihlásilo 56 autorů s 658 návrhy. Dvě komise následně posunuly do druhého kola 36 symbolů, z nichž se do veřejné ankety definitivně dostalo deset. Kromě dvojitého kříže, vrchu Kriváň a Bratislavského hradu se do užšího výběru dostala také vyobrazení keltské mince Biatec, kříže z Velké Mače, Panenské věže na hradě Devín, dále Spišského hradu, Madony s Ježíškem z Kremnice, Madony s Ježíškem z Levoče či svatého Cyrila a Metoděje.

Zatímco bankovky jsou pro všechny státy eurozóny stejné a jejich výtvarné pojetí i technické parametry musí dodržet všechny země, u mincí mají členské země naopak možnost volby. Na rozdíl od jednotné lícové strany totiž Evropská komise vzhled rubů osmi druhů mincí ponechává v pravomoci jednotlivých států.

Česká republika, která plánuje vyměnit korunu za euro v roce 2010, zatím soutěž na podobu národní euromince nevyhlásila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK