Hlavní index burzy PX 50 se bude počítat jen z devíti akcií

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Hlavní ukazatel cenového vývoje akcií obchodovaných na pražské burze, index PX 50, od ledna výrazně zeštíhlí. Z jeho báze odejde pět emisí a hodnoty indexu se budou počítat z kurzů pouze devíti akcií, což bude nejmenší počet v historii. Burza změny ve složení indexu zveřejnila na webových stránkách.

Komise pro správu burzovních indexů vyřadila akcie společností Paramo, Severočeská energetika, Severočeské doly, SSŽ a Středočeská energetická. U většiny emisí byla důvodem akcionářská struktura. Například firmy SSŽ a Středočeská energetická schválily přechod všech akcií na jednoho majitele. V případě Severočeské energetiky zase rozhodla valná hromada o stažení akcií z obchodování.

Index PX 50 tak bude od ledna složený ze stejných akcií jako další burzovní index PX-D. Mluvčí burzy Jiří Kovařík ale odmítl říci, jak bude burza situaci řešit a zda nebude případně nějaký index zrušen. Podle člena výboru pro burzovní obchody Pavla Krabičky by mohl v příštím roce vzniknout jeden index, který by spojoval výhody PX 50 a PX-D.

Index PX 50 zavedla burza v dubnu 1994. Tehdy se skládal z 50 emisí, na trhu se ale obchodovaly stovky akcií. Index PX-D burza vytvořila až v roce 1999 pro chystané obchodování s deriváty, které ovšem dosud nespustila. V poslední době se ale o derivátových produktech hovoří stále silněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK