Americké akcie v úterý oslabily v čele s GM

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily v čele s největší světovou automobilkou General Motors. Finanční tituly však těžily ze zprávy o vysokých ziscích investiční banky Morgan Stanley. První stávka zaměstnanců v newyorské veřejné dopravě za 25 let měla na objem obchodů pouze nepatrný vliv.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,29 procenta na 10.805,55 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 však klesl pouze o 0,02 procenta na 1259,62 bodu a index technologického trhu Nasdaq o 0,01 procenta na 2222,42 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost General Motors oslabila o 5,7 procenta po zprávě o tom, že japonský konkurent Toyota Motor hodlá v příštím roce zvýšit výrobu o deset procent na rekordních 9,06 milionu vozů. Podle některých odborníků by tak Toyota mohla vystřídat GM na pozici největšího světového výrobce automobilů.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates navíc uvedla, že americké automobilky v prosinci opět ztrácejí podíl na domácím trhu ve prospěch japonských rivalů. "Problémem s GM je, že pokud jde dolů, stáhne sebou mnoho dalších firem," prohlásil analytik Peter Boockvar ze společnosti Miller Tabak & Co. v New Yorku.

Banka Morgan Stanley však posílila o 1,8 procenta poté, co oznámila, že její čtvrtletní zisk stoupl meziročně téměř o polovinu na nový rekord. K nárůstu se přidaly rovněž další finanční tituly, například firma American Express.

Na devizovém trhu dolar posiloval díky příznivým údajům o vývoji bytové výstavby ve Spojených státech, které podle analytiků potvrdily dobrý stav americké ekonomiky. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 1,2 procenta na 1,1860 USD. K japonskému jenu dolar posílil o 0,9 procenta na 117,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK