Google převezme pět procent v AOL, firmy prohloubí partnerství

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 21. prosince (ČTK) - Internetová firma Google se dohodla na koupi pětiprocentního podílu ve společnosti America Online (AOL) za miliardu dolarů. Oznámily to v noci na středu firmy ve společném prohlášení. Transakce prohloubí spolupráci mezi oběma podniky a současně zkříží plány softwarového gigantu Microsoft na získání většího podílu na rychle rostoucím trhu s internetovou reklamou.

Uzavření dohody bylo považováno za pouhou formalitu poté, co mateřská společnost firmy AOL, mediální gigant Time Warner, v pátek nečekaně přerušila několikaměsíční jednání s Microsoftem. Ten doufal, že nahradí Google na pozici největšího reklamního partnera AOL. Pokud by Microsoft v boji o partnerství s AOL uspěl, mohl by se stát mnohem důležitějším hráčem na trhu s internetovou reklamou.

"Je to pro nás velmi významná dohoda, něco, co jsem chtěl udělat dlouhou dobu," prohlásil generální ředitel společnosti Google Eric Schmidt. Bitva o partnerství s AOL ukazuje rostoucí důležitost trhu s internetovou reklamou. Ta je důsledkem stoupajícího počtu lidí, kteří tráví více času surfováním po internetu než sledováním televize, posloucháním rádia či čtením novin a časopisů.

Podle odvětvové skupiny Interactive Advertising Bureau by se měly výdaje na internetovou reklamu v letošním roce zvýšit o 25 procent na zhruba 12 miliard dolarů z loňských 9,6 miliardy. Do roku 2010 by se tyto výdaje mohly vyšplhat až na 55 miliard dolarů, z čehož by mohly nejvíce těžit firmy Google a Yahoo, napsala agentura AP.

AOL je pro Google už nyní v podstatě největším zákazníkem. Na celkových tržbách společnosti Google za prvních devět měsíců roku se AOL podílela zhruba deseti procenty. To se rovná částce kolem 420 milionů dolarů. Většina šla z reklamy, kterou Google umisťuje na webu AOL.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK