Akcie Erste zahájily v reakci na koupi BCR propadem o 3,7 pct

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. prosince (ČTK) - Akcie rakouské Erste Bank zahájily obchodování na pražské burze prudkým oslabením. Investoři podle obchodníků reagovali prodeji na vyšší než očekávanou cenu za koupi rumunské banky Banca Comerciala Romana (BCR) a také na fakt, že Erste bude akvizici financovat vydáním akcií. Akcie Erste v 09:35 ztrácely 3,7 procenta na 1268 korun, uvedla burza.

Erste Bank podle předpokladů obchodníků vyhrála v tendru na koupi většinového podílu největší rumunské banky BCR. Trh čekal ale nižší kupní cenu. Vlastník České spořitelny zaplatí za 61,88 procenta akcií BCR 3,75 miliardy eur, zhruba 109 miliard korun. Podle Petra Hlinomaze z firmy BH Securities je to ale dosti vysoká cena představující zhruba pětinásobek účetní hodnoty a je otázkou, za jak dlouho se investice vrátí zpět.

Erste večer také oznámila, že akvizici BCR bude financovat vydáním nových akcií v hodnotě 2,4 miliardy eur, asi 70 miliard korun. Pokud by Erste vydala nové akcie za cenu 40 EUR, tedy kolem 1160 korun, musela by vydat přibližně 60 milionů nových akcií. "Pokud by se tak stalo, celkový počet akcií by stoupl o 25 procent," upozornil Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT.

BCR měla ke konci června bilanční sumu 7,3 miliardy eur, což je více než čtvrtina všech bankovních aktiv celého Rumunska. Ve svých téměř 350 pobočkách obsluhuje na 4,5 milionu klientů.

Erste patří vedle České spořitelny i Slovenská sporitelňa. Získala již také banky v Maďarsku, v Chorvatsku a Srbsku. V Rumunsku se uchází ještě o spořitelnu CEC, která se bude privatizovat počátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK