ČKA schválila vyřazení tří uchazečů o Aero, zůstalo jich deset

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. prosince (ČTK) - Vrcholné orgány České konsolidační agentury schválily vyřazení trojice uchazečů, kteří minulý týden podali přihlášky do výběrového řízení na prodej společnosti Aero Vodochody. V souladu s doporučením meziresortní privatizační komise tak bude v tendru pokračovat deset zájemců. Informoval o tom mluvčí agentury Jiří Pekárek.

V soutěži tak nebude pokračovat konsorcium Greywolf Capital Management LP a Odien Asset Management a společnosti Prague Aerospace Center Consortium a Silver Bell Holdings Ltd. Trojice firem podle Pekárka nesplnila kvalifikační předpoklady pro vstup do veřejného výběrového řízení.

ČKA zároveň potvrdila doporučení komise a schválila desítku firem, ze kterých by měl vzejít nový majitel Aera. Jde o konsorcia Benson RPG, Český letecký průmysl, PPF a J&T, Tav- Zeveta a společnosti Aero Kilcullen Consortium, Eco-investment, HTC holding, Oakfield, Piaggio Aero Industries Group a Slovácké strojírny. ČKA minulý týden obdržela v termínu celkem 12 přihlášek, jeden z uchazečů podal přihlášku po lhůtě.

"Uchazeči obdrží v nejbližších dnech informační memorandum a nejpozději do 25. ledna 2006 předloží nabídky s vlastním podnikatelským záměrem," uvedl Pekárek. O novém majiteli by kabinet měl rozhodnout definitivně příští rok v květnu.

Stát ve výrobci letadel prodává téměř stoprocentní podíl a dluhy firmy za více než deset miliard korun. Mezi zájemci o Aero převažují finanční investoři, kteří mají spíše než o výrobu letadel či jejich součástí zájem o lukrativní pozemky a přistávací dráhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK