Americké akcie dopoledne rostly díky akvizicím a růstu ekonomiky

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických firem dopoledne rostly díky vlně zpráv o chystaných převzetích mezi podniky. Pomalejší růst hrubého domácího produktu, než se očekávalo, zmírnil na trhu obavy z inflace.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času zvýšil o 0,8 procenta na 10.888,4 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o 0,7 procenta na 2237,4 bodu.

Akvizice v technologickém a farmaceutickém sektoru slibují, že budou pro obě odvětví vzpruhou. Velké koupě aktiv oznámily společnosti Google, Seagate Technologies a IBM. Vedle toho uvedl farmaceutický Allergan, že koupí firmu Inamed.

Konečný údaj o HDP USA za třetí čtvrtletí ukázal, že americká ekonomika vzrostla o 4,1 procenta v ročním přepočtu. Analytici přitom odhadovali růst na 4,3 procenta.

Investoři zprávu přijali kladně. Čísla definitivně potvrdila, že největší světová ekonomika zůstala i přes ničivé hurikány v dobré kondici. Růst o 4,1 procenta je stále považován za silný.

Ceny ropy mírně rostly, protože ministerstvo energetiky zveřejní pravidelnou týdenní zprávu o vývoji zásob ropy a ropných produktů. Americká lehká ropa dopoledne podražila o 23 centů na 58,32 dolaru za barel, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK