Vláda neschválila návrh ODS na snížení byrokracie při podnikání

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. prosince (ČTK) - Vláda neschválila návrh opoziční ODS na snížení byrokracie při zahájení podnikání. Novelu živnostenského zákona vypracovali poslanci v čele se stínovým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Na tiskové konferenci to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka. Kabinet má totiž na omezení byrokracie vlastní recept, jehož předlohu sněmovna minulý týden postoupila do druhého čtení.

Návrh ODS obsahoval například zkrácení doby požadované praxe pro podnikatelské provozování řemesel až ze tří let jednotně na rok. Počítá také se zrušením požadavku na souhlas finančního úřadu s ukončením činnosti u podnikatelů - fyzických osob.

Vládní předlohu sněmovna projednala 15. prosince. Novela umožní, aby podnikatelům při zahájení i průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad a jeden formulář. Nyní musí podnikatel navštívit nejméně tři úřady a vyplnit až osm formulářů.

Předloha by měla umožnit podnikatelům provedení několika úkonů, které museli dosud činit na různých úřadech, přímo na centrálních registračních místech. Ty budou působit na živnostenských úřadech. Prostřednictvím těchto míst bude možno provést vedle vlastního oznámení živnosti také daňovou registraci a oznámení České správě sociálního zabezpečení, úřadům práce a pravděpodobně i příslušné zdravotní pojišťovně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK