Zetor uzavřel kolektivní smlouvu, platy narostou o deset procent

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 22. prosince (ČTK) - Desetiprocentní nárůst základních platů a prodloužení pracovní doby ze 7,5 hodiny na osm hodin jsou výsledkem nové kolektivní smlouvy v brněnském Zetoru na rok 2006. Firma zvýší i příspěvek na stravování z loňských 18 korun na 25 Kč v roce příštím. Vedení Zetoru zachová i další zaměstnanecké výhody, řekl Miroslav Toman z agentury Ogilvy, která Zetor mediálně zastupuje.

Pracovníci brněnské společnosti tak mohou i nadále počítat s pětitýdenní dovolenou nebo příspěvkem 1000 Kč na letní dovolenou. Kolektivní smlouvu se podařilo uzavřít na rozdíl od předchozích let už před koncem letošního roku, což ocenili odboráři i firma. Předseda základní organizace odborů Alois Kazelle považuje tento dokument za jeden ze základních kroků k prosperitě.

"Jednání (s odbory) byla velice náročná, ale podařilo se nám myslím dosáhnout pro obě strany přijatelných kompromisů", uvedl šéf odboru lidských zdrojů Zetoru Vít Krajný. Firma podle něj chtěla zvýšit platy a zajistit přitom dostatek pracovníků.

Zetoru se podařilo letos do konce listopadu prodat na 5000 traktorů, což představuje meziroční nárůst asi o devět procent. Více než 80 procent produkce firmy zatím směřuje na trhy Evropské unie - hlavně do Británie, Polska a zemí Beneluxu. Továrnu drží slovenský HTC holding, který ji na pokraji krachu koupil v roce 2002 od České konsolidační agentury. Podnik patří k největším zaměstnavatelům v regionu, práci dává asi 1100 lidem. Do konce roku plánuje navýšit zisk z 57,2 milionu na 97 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK