Příjemci nově získají dotace z EU před zaplacením faktur

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. prosince (ČTK) - Příjemci dotací z Evropské unie získají v letech 2007 až 2013 prostředky na financování před zaplacením faktur a ne následně, jako je tomu dosud. Nebudou tak muset shánět bankovní úvěry ani prokazovat finanční krytí. Novinářům to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

V současnosti obdrží příjemci dotace až po zaslání faktur, které již zaplatili. Tento způsob financování je podle Martínka pro nadcházející rozpočtové období nepřijatelný. Znamenalo by to, že 93 miliard korun, které může Česká republika z unie ročně získat, by si žadatelé o dotace nejdříve museli půjčit. Navíc by museli mít i další prostředky na spolufinancování projektů.

"Peníze příjemce, peníze státu a peníze Evropské unie by měly běžet naráz a v průběhu akce," řekl Martínek.

Důležité jsou podle ministra také podmínky čerpání peněz. "Je velmi důležité, že EU bude platit až 85 procent místo dosavadních maximálních 75 procent," řekl ministr. Spoluúčast příjemce a státu tak bude vyžadovat pouze 15 procent z celkových nákladů projektu. Většinou ale podle Martínka bude potřeba z národních a soukromých zdrojů vydat minimálně 20 procent.

Spolufinancování projektů je pro ČR poměrně velký problém, uvedl Martínek. Republika je totiž zároveň svazována maastrichtskými podmínkami, podle kterých je třeba snižovat zadlužení. "A tyto dvě věci jdou proti sobě," podotkl ministr.

Významné je podle Martínka rovněž to, že z fondů EU bude možné hradit i nevratnou DPH. "Což přispěje především obcím a nevládním organizacím, které nejsou plátci DPH," řekl Martínek. Jako dobrý kompromis označil dohodu, podle které bude možné do roku 2010 čerpat prostředky na projekty tři roky, poté to bude opět jen dva roky. Po uplynutí těchto dvou či tří let může Evropská komise požadovat vrácení prostředků, které příjemce nevyužil.

Na rozpočtu EU se státy EU dohodly minulý týden. V letech 2008 až 2009 se počítá s přehodnocením růstu ekonomiky nových členských zemí. Česká republika by poté podle Martínka mohla získat ještě o něco více finančních prostředků.

Aktuálně dohodnutý příjem z unijního rozpočtu až 93 miliard korun ročně znamená pro Českou republiku téměř pětkrát více prostředků než dosud. Peníze jsou určeny převážně na rozvoj chudších regionů a na zemědělství. V současnosti se všeobecně považuje za úspěch využít z EU 70 procent nabídnutých peněz. "Každá částka nad 70 procent bude úspěchem a musíme proto udělat vše," řekl Martínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK