Sobotka: Letošní rok byl pro Česko nejlepší za deset let

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. prosince (ČTK) - Letošní rok byl pro českou ekonomiku nejlepší za posledních 10 let, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Tempo hospodářského růstu se podle něj dotkne pěti procent a deficit veřejných rozpočtů bude "minimálně tak dobrý" jako v loňském roce, kdy činil tři procenta. "ČR se daří již druhý rok plnit konvergenční kritéria z hlediska deficitu veřejných rozpočtů," uvedl.

Letošní rok byl podle Sobotky důležitý i díky tomu, že vláda údajně dokázala stabilizovat veřejné rozpočty v situaci, kdy docházelo k rozsáhlým daňovým změnám. V letošním roce byla také schválena série zákonů, které podle ministra financí a předsedy ČSSD modernizují sociální systém. "To pokládám za velmi důležité. Tyto zákony byly nastaveny na začátku devadesátých let. Od té doby nebyly principiálně změněny," dodal. Mezi nejdůležitější sociální zákony Sobotka řadí zákon o nemocenském pojištění a zjednodušení systému dávek, který ve středu schválila sněmovna.

Sobotka očekává, že ekonomická prosperita by měla pokračovat i v příštím roce. Růst HDP by se měl pohybovat kolem 4,5 procenta, inflace na úrovni 2,5 procenta. "Nemám taková očekávání, jaká má centrální banka. Očekávám další pokles nezaměstnanosti. To znamená někam těsně pod osm procent," řekl. Sobotka zároveň očekává další příliv zahraničních investic. Optimistou je i pokud jde o případný příchod korejské automobilky Hyundai. "Nevidím žádná rizika. Nevidím je ani příliš v oblasti inflace. Očekávám, že v příštím roce dodržíme již potřetí parametry konvergenčního programu. Schodek veřejných rozpočtů by měl být pod cílem 3,8 procenta," doplnil. ČR na cestě za jednotnou evropskou měnou musí splnit celkem pět kritérií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK