Kraj koupí zbylé nemovitosti pro zónu Nošovice, tedy pro Hyundai

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 22. prosince (ČTK) - Moravskoslezský kraj vykoupí i zbylé nemovitosti pro průmyslovou zónu Nošovice na Frýdecko- Místecku, kterou pro stavbu své továrny preferuje jihokorejská automobilka Hyundai. Kraj ve druhé fázi odkoupí 223 hektarů pozemků a devět rodinných domů, rozhodli zastupitelé. Stát by na to měl vynaložit téměř 371 milionů korun, necelých 13 milionů korun přidá moravskoslezské hejtmanství. O uvolnění peněz pro druhou etapu výkupů by stát měl rozhodnout v polovině ledna.

Podle mluvčí kraje Šárky Swiderové prodalo svůj kousek půdy také Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, které dříve patřilo k odpůrcům zóny. "Zemědělci také neprodleně ukončí nájmy dalších pozemků v zóně," dodala. Družstvo dosud obhospodařovalo 266 hektarů nošovické půdy. Podle Swiderové už bylo rozhodnuto i o zahájení prvních stavebních prací v zóně.

"Rada kraje po zastupitelstvu schválila vyhlášení veřejné zakázky na terénní úpravy v průmyslové zóně Nošovice. Budou osloveny tři firmy, které se takovými pracemi zabývají a záleží na jejich kvalitativní a cenové nabídce," řekla Swiderová. Termín pro výběr zhotovitele této zakázky nebyl podle ní stanoven, terénní práce by však měly začít na konci zimy.

V první etapě kraj vykoupil 105 hektarů a 11 domů. Nemovitosti patřily asi stovce vlastníků, které kraj podle Swiderové už vyplatil. "Pozemky v první etapě jsou už zaneseny do katastru nemovitostí, a jsou tedy de jure naše," dodala. První etapa stála 207 milionů korun, z toho 202 milionů vynaložil stát a zbytek dal kraj.

Hejtman kraje Evžen Tošenovský dnes telefonoval do Koreje, aby Kima Donga-Jina, druhého nejvyššího muže firmy Huyndai Motor Company, informoval o zajištění zóny a o zahájení stavebních prací. "To bylo přijato velmi kladně, ještě záleží na dalším jednání s naší vládou. Nejpozději do poloviny ledna bychom měli vědět, jak se firma Hyundai nakonec rozhodne," řekl hejtman.

Částky za jednotlivé pozemky ve druhé etapě se příliš neliší od prvního výkupu. Pohybují se od stovek tisíců až po 23 milionů korun, domy od 1,5 milionu do více než šesti milionů korun. Majitelé domů dostanou náhradní bydlení - budou si moci vybrat z bytů například ve Frýdku-Místku nebo Ostravě. Vystěhovat by se měli podle smluv do konce března 2006, protože je ale možné připravovat zónu postupně, je pravděpodobné, že termín bude prodloužen - práce začnou na jiném konci zóny.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai chce postavit novou továrnu za 35 miliard až 40 miliard korun s roční kapacitou 300.000 automobilů. Ve hře o tuto obří investici je také Polsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK