Gumotex po požáru obnovil výrobu, dopady ohně nebudou velké

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO/BŘECLAV 22. prosince (ČTK) - Požár, který ve středu po poledni zasáhl část areálu břeclavské společnosti Gumotex, by neměl výrazně ovlivnit produkci ani termíny zakázek. Firma nebude muset ani propouštět. Kvůli požáru musela firma ve čtvrtek přerušit výrobu, dnes ji ale i přes ztížené podmínky obnovila, řekl mluvčí společnosti Josef Horníček.

Firmě se dnes podařilo spustit kompresor, v pátek má být obnoven přívod tepla a energií. Podle Horníčka tak bude většina zakázek dodána v termínu. "Několik dodavatelů jsme informovali, že může dojít asi k dvoutýdennímu zpoždění," uvedl mluvčí.

Gumotex je největším tuzemským výrobcem a zpracovatelem polyuretanových pěn a na Břeclavsku patří k významným zaměstnavatelům. Ve firmě pracuje asi 1700 lidí. Nikdo by kvůli požáru neměl o práci přijít. "Výroba už jede v podstatě normálně, část zaměstnanců má dovolenou kvůli Vánocům," dodal.

Oheň zničil střechu dvoupatrové plynové kotelny a zasáhl i vedlejší čtyřpatrový dům s výrobním provozem. Plameny strávily asi deset metrů krychlových uskladněné molitanové hmoty. Příčina neštěstí není stále známa, vyšetřovatel má na její zjištění 30 dní. Podle některých informací pracovala na střeše kotelny krátce před neštěstím skupina dělníků. Hasiči odhadují škody na pět milionů korun. Podle Horníčka to ale nemusí být konečná částka.

Gumotex zvýšil za tři čtvrtletí letošního roku meziročně tržby o téměř 100 milionů Kč na 1,7 miliardy korun. Zhruba o šestinu vzrostl export, který na konci září činil bezmála 995 milionů korun. Hlavní podíl na tom měl vývoz matrací do USA. Zisk za prvních devět měsíců činil 55,5 milionu korun, což bylo srovnatelné se stejným obdobím roku 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK