Čeští zbrojaři vyvážejí více, daří se vývoz do zemí EU

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - Vývoz vojenského materiálu z Česka roste, a to hlavně do zemí Evropské unie. Česká republika vyvezla v roce 2004 vojenský materiál za téměř 90 milionů eur (zhruba 2,7 miliardy Kč), zatímco v roce 2003 dosahovala hodnota vývozu asi 83 miliard eur. S odvoláním na zprávu o exportu vojenského materiálu a zbraní, připravenou ministerstvem zahraničí, to píšou Lidové noviny.

Podle deníku se tak Česku začíná dařit i na náročnějším evropském trhu. "Proměna ve složení zemí je důležitá, protože dnes již velký podíl činí Evropa. Ještě nedávno to přitom bylo opačně, Evropa tvořila jen malou část v oblasti vývozu," komentoval zprávu ředitel odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky ministerstva zahraničních věcí Petr Kaiser.

Z celkové hodnoty vývozu na země EU připadla v roce 2004 třetina. V počtu licencí potom činily evropské země 51 procent.

"U exportu do Evropy jde o vojenský materiál, ale nikoli o zbraně. Jsou to komponenty v oblasti leteckého průmyslu a podobně. K nárůstu vývozu ale nedošlo v obchodování se starým vojenským materiálem. To je kompenzované výrobou, což je pozitivní trend. Vyšší podíl v Evropě je signálem, že průmysl má dobrou úroveň," řekl LN šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek.

Největšími zákazníky ČR byly loni Indie, Slovensko a Polsko.

V případě Indie jde podle Kaisera o dodávky tater. Vývoz na Slovensko souvisí s propojením českého a slovenského průmyslu.

K nárůstu exportu vojenského materiálu však podle LN došlo také u 'problematických' zemí, jako je Čína, Kolumbie, Gruzie nebo Kazachstán. Podle Kaisera však v těchto případech nedošlo k žádnému porušení kodexu EU pro vývoz zbraní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK