Rusko hrozí Ukrajině zastavit dodávky plynu, Kyjev chce arbitráž

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA/KYJEV 23. prosince (ČTK) - Ukrajina se zřejmě ve sporu o dodávky plynu z Ruska uchýlí k mezinárodní arbitráži, řekl ukrajinský premiér Jurij Jechanurov. Sdělil to poté, co ruský monopol Gazprom opět pohrozil Kyjevu zastavením dodávek kvůli nedohodě na cenách. Gazprom zároveň demonstroval, že i při odstavení Ukrajiny bude jeho plyn stále proudit do Evropy, tedy i do České republiky.

"Nařídil jsem připravit všechny nezbytné dokumenty pro případ neodpovědných prohlášení," řekl Jechanurov na schůzi vlády s odkazem na možné kroky Gazpromu. "Naftogaz (ukrajinská plynárenská společnost) musí být neustále připraven odeslat je ke stockholmskému soudu," dodal Jechanurov. Myslel tím stockholmskou arbitráž, která řeší obchodní spory.

Premiérům Ruska a Ukrajiny se na počátku týdne nepodařilo najít ve sporu o plyn kompromis. Gazprom chce zvýšit cenu plynu pro Ukrajinu pětinásobně na úroveň cen pro západní Evropu. Firma pohrozila, že přestane Ukrajinu zásobovat plynem, pokud se nová dohoda nepodepíše do 1. ledna.

Kyjev chce zachovat dosavadní dohodu, díky níž odebírá ruský plyn za 50 dolarů za 1000 metrů krychlových. Gazprom původně chtěl zvýšit cenu na 160 dolarů, poté však naznačil, že půjde až na 220 až 250 dolarů, které mu platí západní Evropa.

Ukrajina se přechodu na mezinárodní ceny nebrání, chce ale přechodné období. Prezident Viktor Juščenko hovoří o politickém nátlaku Kremlu na zemi, která se v loňské "oranžové revoluci" vzdálila Rusku a přiblížila Západu.

Gazprom dnes v ruské televizi ukázal nácvik odstavení Ukrajiny od životně důležité suroviny. "Zavřít kohoutky 11, 21, 31," křikl dispečer na techniky. Monitory pak ukázaly, že dodávky plynu do sousedního státu klesly na nulu. Také však ukazovaly, že do zemí střední a západní Evropy plyn proudí bez přerušení. Přes Ukrajinu jde zhruba 80 procent ruského plynu pro západní Evropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK