Americké akcie klesaly po nepříznivé zprávě o prodeji domů

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 23. prosince (ČTK) - Akcie významných amerických korporací šly v pátek dopoledne dolů, protože zpráva o prodeji nových domů za listopad přinesla nepříznivé údaje. Index trhu Nasdaq ale neklesl díky tomu, že investoři kupovali akcie firem, které zajišťují jiným podnikům technologické služby.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času zvýšil o nepatrných 0,01 procenta na 10.890,5 bodu, nad čtvrteční závěr se přehoupl těsně před polednem. Index technologického trhu Nasdaq se v 18:00 SEČ zvýšil o 0,11 procenta na 2249 bodů.

Prodej nových domů v USA za listopad meziročně spadl o 11,3 procenta. Jde o nejhlubší pokles ukazatele za téměř 12 let. Počet domů na prodej přitom dosáhl nového maxima. Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu potvrdila, že se americký trh s domy ochlazuje. Index stavebních firem agentury Dow Jones se po zveřejnění listopadových údajů snížil o 1,2 procenta.

Akcie společnosti Affiliated Computer Services se zvýšily o pět procent na 60,94 dolaru. Způsobila to zpráva o tom, že se firmu chystá koupit společnost Bain Capital spolu s dalšími investičními firmami.

Emise International Business Machines poté posílila o procento díky tomu, že firma získala outsourcingové zakázky. Zobchodované objemy ale byly kvůli blížícím se svátkům nízké, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK