MMF schválil pro Irák první běžný úvěr 685 milionů dolarů

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 23. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond schválil pro Irák svůj první standardní úvěr v sumě 685 milionů dolarů (16,7 miliardy korun). Udělal tak poté, co se irácká vláda dohodla s největšími komerčními věřiteli na vyřešení značné části dluhů bývalého režimu Saddáma Husajna.

Díky úvěru od MMF se Irák po letech izolace opět začleňuje do mezinárodní finanční komunity. Záložní úvěr bude na dobu 15 měsíců a následuje po mimořádné půjčce 436,3 milionu USD, kterou fond poskytl válkou poničenému Iráku v září 2004.

Starý dluh v sumě kolem 14 miliard dolarů bude podle dohody s věřiteli vyměněn za nové dlužní nástroje s podstatně nižší hodnotou. Řeší se tím asi 60 procent registrovaných komerčních dluhů Iráku a dohoda přitom velkou část těchto dluhů odpouští.

"Tato dohoda sníží zátěž dluhů ze Saddámovy éry na irácký lid o více než 11 miliard dolarů," řekl ke smlouvě s věřiteli americký ministr financí John Snow. Jeho úřad si tuto dohodu stanovil jako nezbytnou podmínku pro to, aby Bagdád získal standardní úvěr od MMF.

Schválením úvěrové dohody výkonným výborem fondu se Iráku otevírá cesta k dohodě s MMF na širším úvěrovém programu. Peníze od MMF jsou klíčem k tomu, aby si země mohla začít půjčovat v zahraničí a také pro dosažení dohody o odpuštění dluhů v rámci Pařížského klubu státních věřitelů.

"Irácké úřady byly v roce 2005 úspěšné při prosazování makroekonomické stability, i přes mimořádně obtížné bezpečnostní prostředí," uvedl ve sdělení náměstek výkonného ředitele MMF Takatoši Kato.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK